Obed

Zeleninové špagety

Suroviny

  • celozrné špagety (bezvaječné), mrkva, zeler, cibuľa, slnečnicové semienka, rastlinný olej, soľ, čierné mleté korenie, kečup (najlepšie domáci alebo BIO)

Postup receptu

Špagety uvaríme podľa návodu. Zeleninu si nakrájame (mrkvu pozdlžne, zeler na menšie kocky, cibuľku na drobno). Do hlbšej panvice dáme olej, vložíme pokrájanú zeleninu, pridáme korenie a prudko opekáme. Opekáme až kým nám zelenina trošku nezhnedne. Mrkva krásne skaramelizuje a vtedy pridáme slnečnicové semienka. Posolíme a ešte trochu opečieme. Jedlo je už takmer hotové, už len poriadne premiešať zeleninu s vopred uvarenými špagetami a troškou kečupu. Ako príloha šalát z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť.

Penne so zeleninou a olivami

Suroviny

  • 200 g cestovín Penne, 1 PL rastlinného oleja, 1 šálka miešanej zeleniny, 1 šálka nakrajaného ľadového šalátu alebo čínskej kapusty, 1 PL petržlenovej vňati, 1-2 ks čili papričky (nemusí byť) , 1 ČL sušeného tymiánu, 3 PL čierných olív, 100 ml domáceho alebo BIO kečupu (alebo 1 malá konzerva paradajkového pretlaku), morská soľ, 2 strúčiky cesnaku pokrájaného na kúsky

Postup receptu

Penne uvaríme podľa návodu. Na oleji si orestujeme zeleninu, čínsku kapustu, cesnak a vňať, občas podlejeme vodou. Restujeme zhruba cca 7 min. Pridáme chilli a tymián. Po chvíľke olivy, kečup a soľ. Uvarené penne pridáme do panvice, premiešame a hotovo. Na tanieri ešte pokvapkáme olivovým olejom. Ako príloha šalát z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť.


Fazuľová polievka s údeninou

Suroviny

  • 300 g fazuľe, 300 g údeného mäsa, 1 klobása, 2 plátky údenej slaninky (asi 50 g), 4-5 ks celého čierného korenia, 4-5 ks celého nového korenia, 2 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 1/3 zeleru, 1 strednú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 1 ks čili papričky (nemusí byť), solčianka (vegeta)

Postup receptu

Fazuľu si namočíme deň vopred. Fazuľu varíme 30 min vo vode v ktorej sme ju máčili (ak sa voda zleje a použije nová, tak fazuľa vraj menej nadúva). Potom pridáme na kúsky nakrájané mäso, klobásu, korenie a varíme kým fazuľa nezmäkne. Medzitým si v menšom hrnci spražíme na drobno pokrájanú slaninu, keď je priesvitná tak pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa sklovitá pridáme mletú papriku (prípadne aj čili) a na pomaličkom stupni pražíme asi 5 min (nebojte sa nezhorkne). Potom zalejeme vývarom s fazuľy a necháme prevrieť asi 5 min. Nakoniec všetko vlejeme do vývaru kde ešte pridáme na kocky pokrájanú zeleninu, podľa potreby solčianku a všetko spolu povárime ešte 20 min. Dobrú chuť.

 

Paradajková polievka s bazalkou a cesnakom

Suroviny

  • 2 kg čerstvých paradajek, 250g pasírovaných paradajok (kôli farbe polievky), 5 strúčikov cesnaku, 1 ČL cukru, morská soľ, bazalka, rastlinný olej 

Postup

Šupku na paradajkách narežeme na štvrťky a zalejeme horúcou vodou, asi po 2-3 minútach ich zlejeme, ošupeme a nakrájame na kúsky. Na troche oleja si speníme roztlačený cesnak (na pomalom stupni asi 1 min.), pridáme cukor a ešte asi 1 min. popražíme (pozor aby sa cesnak s cukrom nepripálili). Prilejeme pasírované a aj sparené kúsky paradajek a varíme 15 min. Potom pridáme bazalku, podľa chuti osoliíme a po 2 min. odstavíme. Dobrú chuť.

Cuketové vločky

Suroviny

  • 2 stredné cukety, 250g ovsených vločiek, 3 strúčiky cesnaku, cibuľka, rastlinný olej, petržlenová vňať, morská soľ, solčianka (vegeta), mleté čierne korenie

Postup

Na oleji si spražíme nadrobno nasekanú cibuľku a cesnak, pridáme nastrúhanu cuketu, ochutíme petržlenovou vňaťou, soľou, korením, solčiankou a dusíme do mäkka. Keď je už cuketa mäkká, odstavíme ju a prisypeme vločky. Poriadne premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme zmäknúť. Ako príloha šalát z čerstvej zeleniny a troška zemiakovej kaše (zo sojovým mliekom). Dobrú chuť.

Karfiol so zeleninou

Suroviny

  • 1 karfiol, 4 paradajky, 3 papriky, cibula, kari korenie, cesnak,olej

Postup

Karfiol uvarime, nechame vývar. Paradajky sparíme vo vo vriacej vode asi 4 minuty a ošupeme. Na oleji si opražíme cibulu, pridáme na kocky pokrájané paradajky, papriky a opečieme. Tak pridame kari korenie a vyvar z karfiolu. Ochutime vegetou,solou... dusime do makka. Po dovareni pridáme prelisovaný cesnak a premiešame. Ako príloha može byt ryža a šalát z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť.

Vegánske ražniči

Suroviny

  • 250 g šampiňonov, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 menšia cuketa, 1 vačšia cibuľa, 2 ks tofu údené alebo lahôdkové

Marináda

  • 2 ČL med, 1 ČL citrónovej štavy, 3 ks prelisovaného cesnaku, 1-1,5 dl olivového oleja, sušené korenie /bylinky/, soľ, trocha vody. Všetko spolu zmiešame

Postup

Všetko si nakrájame na vačšie kúsky, vložíme do misky, zalejeme marinádou a necháme odstáť. Potom striedavo napichujeme na špajle a dáme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre 20min na cca 200 °C /gril/. Podávame so zemiakovou kašou a šalátom. Zemiakovú kašu si pripravíme klasickým spôsobom , ale namiesto masla použijeme rastlinný olej a sojové mlieko. Dobrú chuť.

Zapečený karfiol so šunkou

Suroviny

  • 1 karfiol, 300g brokolice, 200 g šunky, soľ, maslo, hladká múka, 3 žĺtky, mlieko, tuhý sneh z 3 bielkov, mleté čierne korenie

Postup

Karfiol a brokolicu umyjeme a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Z  trocha masla a  muky  /2PL/ urobíme zápražku, zalejeme  trochou mlieka a necháme kašu vychladnúť. Do vychladnutej kaše primiešame žĺtky, soľ, korenie, na kocky pokrájanu šunku a tuhý sneh z bielkov. Premiešame s karfiólom a brokolicou. Zapekaciu misu vymastíme a dáme pripravený karfiól. Pečieme asi 40 min. vo vyhriatej rúre. Podávame so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť.

Zapekaná cestovina s cuketou

Suroviny

  • 1 balík bezvaječných celozrnyýh cestovín, rastlinný olej,  400- 500 g cukety, soľ, 4 PL paradajkového pretlaku, 3 strúčiky cesnaku, 1PL sojovej omáčky, mleté čierné korenie, 2 cibule, nadrobno posekaný čerstvý alebo sušený kopor.

Postup

Cestovinu uvaríme a necháme odkvapkať. Cibuľu si speníme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú cuketu, posolíme, pridáme pretlak, rozotretý cesnak, sojovú omáčku, korenie a dobre premiešame. Podlejeme a podusíme. Cestovinu zmiešame s cuketou a pridáme kôpor. Zľahka všetko premiešame a vložíme na vytretý plech. Zapečieme vo vyhriatej rúre, podávame so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť.

Marocký kuskus

Suroviny

  • 2 malé červené cibule, 1 sladký zemiak, 2 červené papriky, 2 malé póry, 2 strúčiky cesnaku prepolené, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1/2 čajovej lyžičky čili korenia, 1 šálka/150 g kuskusu, 1 a 1/4 šálky/300 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody, hrsť čerstvých lístkov mäty, čerstvo vytlačená citrónová šťava na dochutenie, morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

Rúru predhrejeme na 200°C. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Sladký zemiak ošúpeme a nakrájame na kúsky. Papriky zbavíme jadier a semienok a nakrájame na hrubé plátky. Póry očistíme, prekrojíme a dobre umyjeme. Osušíme papierovými utierkami a nakrájame na väčšie kúsky. Pripravenú zeleninu a cesnak položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do malej zapekacej nádoby. Na vrch nalejeme olivový olej, pridáme čili korenie a rukami zeleninu premiešame tak, aby bola všetka pokrytá olejovou zmesou. Plech dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 20-25 minút, pokým zelenina nie je mäkká. Medzitým dáme kuskus do veľkej misy a prelejeme horúcim zeleninovým vývarom. Zakryjeme a necháme stáť, pokým kuskus nevsaje všetkú tekutinu, cca 10 minút. Vidličkou kuskus načechráme, potom pridáme pečenú zeleninu a mätu. Pridáme trochu citrónovej šťavy a ochutíme soľou a korením. Podávame ešte teplé so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť 

Čína s tofu 1

Suroviny

  • údené tofu, sezamové, arašidové alebo slnečnicové semienka, cesnak, mrazená čínska zelenina alebo čerstvá zelenina (paprika, mrkva, cuketa, šampióny) nakrájané na plátky, škrob, čínska kapusta, čínske rezance alebo ryža
  • marináda - sojová omáčka, med, vegeta, olej, čínske korenie

Postup

Marinádu si vymiešame a pridáme nakrájané tofu. Necháme marinovať asi pol hodinku. Vo voku si na kvapke oleja opečieme semienka, keď sú slabo hnedé tak ich vyberieme na tanierik. Pridáme tofu a opekáme do chrumkava, potom tiež vyberieme na tanierik. Na oleji opečieme zeleninu, cesnak a sezam. Možete trošku podliať vodou. Chvíľu podusíme, ak ešte treba tak dochutíme a zahustime škrobom. Rezance alebo ryžu si uvaríme osobitne. Spolu premiešame vo voku a podávame. Dobrú chuť.

Cuketové francúzske zemiaky

Suroviny

  • 1 kg zemiakov, 600 g cukety, 3 stredné cibule, rastlinný olej, kôpor (najlepšie čerstvý), soľ, červená mletá paprika, solčianka (vegeta),

Postup

Zemiaky uvarime v šupke. Necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na kolieska. Medzitým si očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do zlatista, potom pridáme cuketu, soľ, vegetu a červenú papriku. Chvíľku restujeme, potom podlejeme vodou a dusíme kým cuketa nezmäkne. Odstavíme a vmiešame prelisovaný cesnaka a kôpor. Nakoniec na plech rozložíme 1 vrstvu zemiakov, na ňu pripravenú cuketu a prikryjeme ešte jednou vrstvou zemiakov. Vložíme do rúry, rúru nastavíme na gril a pečieme 15 - 20 minút. Podávame ešte teplé so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť.

Šúlance s makom

Suroviny

  • 700 g zemiakov, 100 g hrubej múky, 100 g krupice, 1 vajíčko, štipka soli, maslo, mletý mak alebo orechy, med alebo trstinový cukor

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky postrúhame, pridáme k nim vajíčko, múku, krupicu a štipku soli. Urobíme cesto, poprípade ak je to ešte potrebné pridáme krupicu a robíme šúľance. Uvaríme ich vo vriacej mierne osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch môžeme vyberať. Hotové šúľance omastíme roztopeným maslom, pridáme mak alebo orechy a podľa chuti osladíme. Dobrú chuť.

Čína s tofu 2

Suroviny

  • balíček bieleho tofu, 400 g čínskej, thaiskej alebo vietnamskej mrazenej zeleniny, 2 PL oleja, 2 PL sójovej omáčky, 1 PL solamylu, cibuľa, pór, soľ, vegeta, čínska koreniaca zmes, oregano, bazalka.

Postup

Marináda: Do misky vlejeme vodu v ktorej bolo tofu, pridáme 1 PL oleja, pridáme sójovú omáčku, solamyl a zalejeme ešte trochou vody. Tofu si nakrájame na hranolčeky a k nemu pridáme nakrájanú cibuľu a pór, zalejeme marinádou a necháme marinovať 1-2 hodiny.  
Na panvicu si dáme troška oleja a vysypeme tam zmrznutú zeleninu a opekáme, stačí asi 5 minút, aby ostala chrumkavá. Do ďalšej panvice dáme marinovanú zmes, poriadne rozmiešame nálev ( je možné, že sa solamyl usadil na dno ), ochutíme bylinkami, osolíme, pridáme korenie, prípadne dáme ešte sójovú omáčku a dusíme asi 20 minút. Zeleninu premiešame s tofu zmesou a poprípade dochutíme. Podávame s ryžou a,alebo zeleninovým šalátom. Dobrú chuť.

Vegetariánske (takmer vegánske) lasagne

Suroviny

  • 1 balík (500g) nevaječných celozrných lasagní, 8 paradajek (500 ml paradajkové pyré), 2 kapie, 1 baklažán, 2 menšie cukety, 1 stredne veľká cibuľa, 1 mrkva, 3 šampióny, 2 balenia mozzarelly (200g), 3 stručiky cesnaku, soľ, čierne korenie, tymian, rozmarín, bazalka, oregano, solčianka, bešamelová omáčka (4 PL masla, 4 PL kukuričného škrobu GUSTIN, 900 ml sójového mlieka)

Postup

Všetkú zeleninu si umyjeme, baklažán nakrájame na kolieska, posolíme a necháme vypotiť (20min.), potom ho spolu s kapiou nakrajáme na malé kocky, mrkvu nastúhame na hrubo, šampióny nakrájame nadrobno a cuketu pozdlžne na tenké plátky. V hrnci na rastlinnom oleji si speníme cibuľku, pridáme pretlačený cesnak a po chvíľke ostatnú zeleninu (okrem cukety). Pridáme soľ, solčianku a čierne korenie a asi 5 min restujeme. Nakoniec pridáme tymian, rozmarín, oregano a paradajky (zbavené šupiek, alebo paradajkové pyré). Zakryté varíme cca 10min.

Teraz si pripravíme bešamelovú omáčku: V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme kukuričný škrob a do hladka vymiešame. Postupne prilievame sójové mlieko (asi po 1- 1,5 dcl) a miešame kým nám pomaly nehustne a tak postupne dookola kým neminieme celé mlieko. Keď to celé zovrie, odstavíme. 

Do zapekacej misy ukladáme vrstvu lasagní (pod ktorú sme dali trocha výpeku zo zeleniny), bešamelovú omáčku, plátky cukety, vrstvu zeleniny. Vrstvy opakujeme kým neminieme všetky lasagne. Na poslednú vrstvu rozotrieme dvojitú vrstvu bešamelovej omáčky a uložíme na plátky pokrájanú mozzarellu. Pečieme v rúre 40 min. pri teplote 180 °C. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.

Francúzske zemiaky s tofu syrom

Suroviny

  • 800g zemiakov, soľ, 2-3 dcl sojového mlieka, 2 čl solčianky, 1 PL posekanej pažítky, 200g postruhaného tofu syra, 2 PL masla, 2 strúčiky cesnaku, rastlinný olej na vytretie zapekacej misy

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, pokrájame na kolieska a vložíme do misy na premiešanie s ostatnými prísadami. Pridáme soľ, sójové mlieko, v ktorom sme rozmiešali vegetu, nadrobno posekanú pažítku, postrúhaný údený tofu syr a všetko spolu premiešame. Vložíme do zapekacej misy, pokvapkáme maslom v ktorom speníme rozotretý cesnak a dáme do vyhriatej rúry zapiecť. Podávame so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť 

Zeleninové rizoto

Suroviny

  • 2 cibule, rastlinný olej, 300g zeleniny (karfól, mrkva, petržlen, zeler kareláb, zelené fatuľové struky, kukurica, zelený hrášok, brokolica a atď), soľ, solčianka, mleté čierne korenie, nadrobno posekaná petržlenová vňať, parmezán.

Postup

Nadrobno posekanú cibuľku speníme na rastlinnom oleji, pridáme na malé kocky pokrájanú zeleninu, spolu všetko orestujeme, osolíme ochutíme solčiankou, mletím čierným korením a kari korením, podlejeme troškou vody a dusíme asi 15min. potom pridáme prebratú a umytúvryžu (premývame kým nieje zlievana voda číra cca 4-6 krát) a zalejeme 550ml vody. Zľahka premiešame, nechame zovrieť a na veľmi miernom ohni dusíme 20 min. (asi po 10min ešte raz premiešame aby sme vmiešali zeleninu ktora vystúpala na vrch ryže). Hotové jedlo na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou a trochou na jemno nastrúhaným parmezánom. Podávame zo zeleninovým šalátom. Dobrú chuť.

 Ďalšie recepty budeme pridávať priebežne